Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak Hatay’da yürüttüğümüz, Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi kapsamında düzenlediğimiz Toprak Onarımı eğitimine katılan çiftçilerimiz öğrendiklerini kendi arazilerinde uygulamaya başladı.
Toprak onarımı eğitiminde, sağlıklı ve yapılandırılmış bir toprağın verim ve bitki korunması üzerindeki olumlu etkilerini, toprak besin ağını oluşturan mikrocanlıları, canlılığını yitirmiş topraklarda besin ağının oluşturulmasına olanak tanıyan sıcak ve soğuk kompost yığınlarını uygulamalı şekilde öğrenen çiftçiler onarıcı ve sürdürülebilir üretimde önemli bir adım olan kompost yığınlarını kendi arazilerinde oluşturmaya hazırlanıyor.
Projemize katılan çiftçilerden Nurhak Kar Öksüz, başkanlığını yaptığı Akdeniz Kadın Girişimi Kooperatifi’ne üye kadınlarla birlikte, kendi arazisinde kompost yığınını oluşturarak çiftçi arkadaşlarına öncülük etti. Bir yandan kooperatif üyeleriyle birlikte arazisinden topladığı organik atıkları komposta dönüştürürken diğer yandan kooperatif üyelerine eğitimini aldığı agroekolojik yaklaşımı ve arazilerinde nasıl bu yöntemleri uygulayabileceklerini aktardı. Kooperatif üyesi kadınlarla birlikte zehirsiz sofralar oluşturmak için çabaladığını söyleyen Nurhak Kar Öksüz, eğitimlerden edindiği bilgilerle toprağını sağlığına kavuşturmayı, üretimini sürdürülebilir kılmayı ve sağlıklı gıda üretimini yaymayı hedeflediğini söylüyor.