Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Hatay’da başlattığı “Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm” projesine katılan çiftçiler, agroekolojik üretimin temelini oluşturan toprak onarımı ve su yönetimi konusunda eğitimlerini tamamladılar.
Antakya, Arsuz ve Samandağ ilçelerinde ayrı ayrı yapılan eğitimlerde önce konuyla ilgili teorik bilgiler aktarıldı ardından arazide çiftçilerle birlikte örnek uygulamalar gerçekleştirildi.
Toprak onarım uzmanı Murat Akhuy, toprak eğitimlerinde toprak çeşitleri, toprağın fiziksel ve kimyasal yapısı, toprak besin ağını oluşturan mikrocanlılar, toprağın besin değerleri, toprağın iyileştirilmesi, kompost yapımı (sıcak ve soğuk) konularını aktardı. Teorik eğitim sonrasında, katılımcılarla birlikte, arazide Canlılığını yitirmiş topraklarda besin ağını oluşturmamıza olanak tanıyan sıcak ve soğuk kompost uygulamaları yapıldı. Kompost yığınlarının oluşturulması, çevrilmesi, bakımı ve kullanımını içeren detaylar üzerine eğitim alan çiftçiler, katı kompost yığınlarının sıvı türevi olan ”kompost özütü”nün nasıl elde edildiğini de öğrendiler.
Permakültür tasarımcısı Emre Rona’nın verdiği su yönetimi eğitimlerinde önce sürdürülebilir su yönetiminde yağmur suyu, yüzey suyu ve yer altı sularının önemi konularıyla birlikte geleneksel (kanal açma, taşlardan set oluşturma) ve çağdaş su hasadı yöntemleri üzerinde duruldu. Teorik eğitimlerin ardından çiftçiler, iklim değişiklikleri sonucu giderek daha fazla karşı karşıya kaldığımız kuraklık dönemlerinde de hayati önemi olan yağmur suyu hasadını da uygulamalı olarak gördüler.
Su yönetimi eğitiminde ayrıca doğru zamanda ve doğru miktarda sulama yapmanın önemi, iklime uygun tarım ürünlerinin seçilmesinin sulamaya olan etkisi, sulamanın toprak onarımıyla ilişkisi, arazi eğiminin nasıl okunması gerektiği konuları üzerinde duruldu.